IT Girls inicijativa u BiH

IT Girls inicijativa u BiH (UNICEF, UNDP i UN Women) organizuje trening iz programiranja za djevojke od 15 do 18 godina. Trening će se održati u Sarajevu u prostorijama UN-a (Zmaja od Bosne bb), tokom dva vikenda u julu (15-16. i 22-23.). Ovo je sedmi u nizu treninga koje organizujemo od prošle godine na više lokacija (Sarajevo, Banjaluka, Mostar, Drvar, Doboj, Zenica, Prijedor i Srebrenica).

Trening će se fokusirati na usvajanje osnova HTML i CSS jezika, te JavaScript programskog jezika, a kao rezultat treninga učesnice će izraditi svoju vlastitu web stranicu. Trening je besplatan za sve učesnice, a tokom trajanja treninga će biti obezbijeđen ručak i osvježenje, kao i materijali za rad i certifikati za uspješno završeni kurs.

Broj planiranih učesnica je 20. Ove godine odlučili smo da posebnu pažnju posvjetimo djevojčicama koje pripadaju ugroženim kategorijama i koje nemaju mnogo prilika za ovakav vid edukacije. Ukoliko imate da nam preporučite djevojčice za koje bi ovo moglo biti korisno, molimo Vas da ih motivišete da se prijave ili da nam direktno pošaljete njihov kontakt. Predznanje u radu na računaru nije obavezno. Naše trenerice će program prilagoditi različitim nivoima znanja.

Nacrt dnevnog reda Vam dostavljam u prilogu. Link za prijave se nalazi ovdje.

IT Girls inicijativa je nastala kao rezultat Takmičenja u inovacijama za mlađe od 30 godina koje je bilo otvoreno za mlade uposlenike Ujedinjenih nacija u BiH. IT Girls projekat ima cilj da podstakne mlade žene da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacionih i komunikacionih tehnologija, te da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika kako bi razvile interesovanje za ovaj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca. Više o IT Girls inicijativi možete saznati na web stranici itgirls.ba

 

This entry was posted in Nekategorisano. Bookmark the permalink.

Comments are closed.