21.07.2017. USVOJEN AKCIJSKI PLAN BiH ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA ROMA DO 2020. GODINE

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku na 108. sjednici o usvajanju Akcijskog plana Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite 2017. – 2020. godine, ukupno vrijedan oko 24,2 milijuna KM.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će nastaviti izdvajanje sredstava za njegovu  implementaciju pa će iz proračuna institucija BiH za provedbu ovog plana ukupno biti izdvojeno oko 9,2 milijuna maraka, odnosno na godišnjoj razini oko 2,3 milijuna KM. Entiteti bi trebali osigurati oko 2,8 milijuna KM, a preostala sredstva bit će osigurana u suradnji s donatorima.

Cilj Akcijskog plana je poboljšati institucionalne kapacitete za pitanja Roma, unaprijediti zapošljavanje i samozapošljavanje Roma, poboljšati uvjeti stanovanja romske populacije te unaprijediti dostupnost i kvalitetu  njihove zdravstvene zaštite.

Planirao je da u naredne četiri godine bude izgrađeno i rekonstruirano 560 stambenih jedinica za isto toliko romskih obitelji, čime bi  problem trajnog rješavanja stambenog pitanja Roma u BiH bio prepolovljen. Programima zdravstvene zaštite u narednom razdoblju bit će  obuhvaćen 3.141 pripadnik romske populacije, a evidentirano je i oko 3.700 romskih obitelji kojima je potrebna neka intervencija u ovoj oblasti, što će im omogućiti bolje uvjete za život. Na zavodima za zapošljavanje evidentirano je 2.645 Roma koji će u narednom  razdoblju biti obuhvaćeni programima za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Članak preuzet sa stranice Vijeća ministara BiH.

 

This entry was posted in Nekategorisano. Bookmark the permalink.

Comments are closed.