02.08.2017. Odavanje počasti i pomena stradalim Romima u II Svjetskom ratu

Udruženje „Kali Sara – Romski informativni centar“, pokrenula je inicijativu prema Zajedničkoj komisiji za ljudska prava oba doma Parlamentarne Skupštine BiH da se u državni kalendar značajnih datuma u Bosni i Hercegovini, unesu i značajni datumi za Rome u BiH.

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, na drugoj godišnjoj konferenciji o stanju ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini,  koja  je održana 22. i 23. marta 2016.godine u Mostaru,  donijela je Zaključak kojim se 8. April međunarodni dan Roma, 2. august dan sjećanja na žrtve Genocida nad Romima/Samudaripe u II Svjetskom ratu i 5. novembar svjetski dan romskog jezika unose u BH državni kalendar značajnih datuma.

Na današnji dan prije 73 godine u noći između 2. i 3. augusta 1944. godine nacisti su poslali u gasne komore 2.897 poslednjih Roma u logoru Aušvic.

Na stratištu Roma, Jevreja, Srba, antifašista i drugih, u Donjoj Gradini nalazi se masovna grobnica u kojoj su Ustaše i NDH pokopali, kako neki tvrde oko 40.000 Roma, među kojim je  najveći broj djece, žena i staraca na zvjerski način ubijenih ustaškim maljevima, kamama, sjekirama, čekićima, sajlama i drugim sredstvima, jer je ustaški metak bio preskup za Rome.

Nedaleko od Jasenovca nalazi se masovna grobnica zvana „Uštica“ u kojoj su takođe iz logora Jasenovac, a u okviru kojeg je postojao logora C III, specijalni logor za Rome, pokopano više od 20.000 Roma, kako neki trvde.  Inače Rome su brojali vagonima tako da danas svako može da manipuliše brojem romskih žrtava.

Dan 2. august 1944. godine duboko se utisnuo u kolektivno pamćenje romske nacionalne manjine, te nam je cilj  da ovaj  istorijski datum bude i u kulturi  pamćenja cijele Evrope.

Čekali smo 70 godina, da bi smo prvi put čuli riječ „oprostite“ od rukovodstva nemačkog Bundestaga, koju je izgovorila potpredsjednica njemačkog parlamenta Klaudija Rot, a što su pozdravili 2014. godine okupljeni  Romi i Sinti u Aušvicu,  prilikom otkrivanja spomenika Romima i Sintima pobijenim u Aušvicu i 2. august  od tada se obilježava u svijetu kao Dan sjećanja na žrtve genocida nad Romima, što je i Evropski Parlament svojom Rezolucijom od 15 aprila 2015 godine potvrdio.

Zato vas pozivam da u našoj kulturi pamćenja Genocida/Samudaripe i drugih zločina počinjenih nad Romaima u novijoj historiji budemo istrajni u borbi za ljudska prava i slobode romskog naroda u Bosni i Hercegovini i Svijetu.

Da se podsjećamo i da druge podsjećamo na nevine žrtve ustaško nacističkih zvjerstava sa nadom da se takva zvjerstva nikome, nikada i nigdje ne dese.


This entry was posted in Nekategorisano. Bookmark the permalink.

Comments are closed.